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1. INTRODUCTION

1.1 This AIC is issued in the exercise of the powers conferred under Section 240 of the Civil Aviation Act
1969 and in pursuance of Regulation 41 of the Civil Aviation Regulations 1996, with effect from 0001
hrs UTC on 1st. June 2005, a revised type of Licence for Professional Pilots has been introduced. 

1.2 The purpose of this Circular is to explain to pilots the requirements for maintaining the validity of their
licences, when operating as flight crewmembers of Malaysian Registered Aircraft. 

1.3 It is important to note that, under the new Licensing system it will be the responsibility of the licence
holder to ensure the continued validity of the licence and associated ratings when exercising the privi-
leges of the licence.

2. REQUIREMENTS FOR THE ISSUE OF LICENCES 

2.1 Age. 

(a) Commercial Pilot's Licence (Aeroplanes) and (Helicopters) not less than 18 years.

(b) Airline Transport Pilot's Licence (Aeroplanes) and (Helicopters) not less than 21 years.

2.2 Educational Qualifications. 

2.2.1 An applicant, whether for initial pilot training  (ab initio) or requiring an abridged course will not be
accepted for training on an approved Commercial Pilot's Licence course unless he passed a Sijil Pela-
jaran Malaysia (SPM) or equivalent qualifications with credits in five subjects including English Lan-
guage, Mathematics and a Science subject.

2.2.2 Applicants who possess other equivalent educational qualifications or foreign professional licences 
shall refer to the DCA to determine whether their qualifications can be accepted for this purpose.

2.3 Medical Standards. 

2.3.1 An applicant, whether abinitio or requiring an abridged course of training will not be accepted for an 
approved Commercial Pilot's Licence course unless he satisfies the medical standards set out in the 
14th Schedule of the Civil Aviation Regulation by passing a medical examination for the appropriate 
licence sought and have been assessed as fit by the DCA Chief Medical Assessor. (CMA).
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2.3.2 A professional pilot’s licence will not be issued or renewed unless the applicant holds a valid 
medical certificate of the class appropriate to that licence. The requirements are as follows;

Class 1:      Airline Transport Pilot’s Licence (Aeroplanes/ Helicopters)

Class 1:      Commercial Pilot’s Licence Aeroplanes/Helicopters)

Class 2:      Student Pilot’s Licence

2.3.3 Prospective applicants for a licence are strongly advised to ensure they meet the periodical 
requirements before committing themselves to any substantial expenses in satisfying other 
licensing requirements.

2.4 Period of Validity of the Licence.

2.4.1 The basic licence, i.e. Commercial Pilot and Airline Transport Pilot, is normally valid for a 
period of TEN YEARS but the holder MAY NOT exercise any of the privileges of the licence 
UNLESS IT CONTAINS UP TO DATE, CERTIFICATES IN RESPECT OF BOTH MEDICAL 
FITNESS/ LICENCES VALIDITY AND FLYING COMPETENCY i.e. CERTIFICATE OF TEST.

2.5 Licence Format.    

2.5.1 Each professional pilot's licence consists of a Basic Licence document or Title Page, a Medical 
Certificate, a licence validity certificate and the various ratings and associated certificates. The 
details on the licence as reflected in the Flight Crew Licensing Procedures (FCL).

2.6 The Aircraft Rating Requirements 

2.6.1 ( a ) The following ratings are placed on a pilot licence when an applicant satisfactorily 
accomplishes the requirements for the rating sought:

( 1 ) Category ratings in the following aircraft:
( i )     Aeroplane
( ii ) Helicopter
( iii ) Glider
( iv ) Balloon

( 2 ) Class ratings in the following aircraft:
( i ) Single-engine land
( ii ) Single-engine sea
( iii ) Multi-engine land
( iv ) Multi-engine sea  

Notes: 

(1) Extra training should be required when moving from one class rating to another.

( 3 ) Type ratings in the following aircraft:
( i ) Each type of aeroplane certificated for operation with a minimum crew of at 

least two pilots;
( ii ) All helicopters.
( iii ) Any aircraft considered necessary by DCA Malaysia.

Notes: 

(1) Extra training should be required when moving from one type rating to another.

( 4 ) Instrument ratings in the following aircraft:
( i ) Instrument – Aeroplane
( ii ) Instrument – Helicopter
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( 5 ) Instructor ratings:
( i ) Flight instructors
( ii ) Instructors for additional class/type/instrument ratings

( b ) The following ratings are placed on a flight engineer’s licence when an applicant satis-
factorily accomplishes the requirements in this Part for the rating sought:

( 1 ) Type rating
( 2 ) Instructor rating

2.6.2 The privileges of a professional pilot's licence as reflected in the CAR 1996, 8th Schedule.

2.6.3 A professional pilot’s licence will not be issued unless the applicant has qualified for inclusion 
in the Aircraft Rating of the licence, either in Part 1 (entitling the holder to fly as PIC or as co-
pilot) or in Part 2 (entitling the holder to fly only as co-pilot), of at least one aircraft type. 

2.6.4 Aircraft ratings would be endorsed on a Malaysian licence in respect of aircraft types which are 
already on the Malaysian register with a valid Certificate of Airworthiness in force.  Or 

2.6.5 Holds or has held an overseas rating that DCA is satisfied is at least equivalent to the rating 
being sought:

2.6.5.1 The holder has successfully completed training for the grant of an overseas rating/ revalidation
of the rating that DCA is satisfied is equivalent to the rating sought;

2.6.5.2 The licence authority of the contracting state where the training was completed has given DCA
a written statement to the effect that the training would qualify the person for the grant of the
overseas rating in that states.

2.6.6 To qualify for inclusion of the first aircraft type in the Aircraft Rating for the issue of a profes-
sional pilot's licence, an applicant would be required to:-

                    (a) pass the Aircraft Examinations - (General) and (Type) and, in the case of an aero-
plane, the Performance A examination.  (Full details concerning the ground examina-
tion requirements can be obtained from DCA (Flight Crew Licensing section); and

                     (b) pass an Aircraft Rating flight test on the type.

Note: The Aircraft Examination (Type) must be passed for the same variant of the aircraft 
on which the aircraft rating flight test is conducted.  Once an aircraft rating, is issued, 
it may entitle the holder to exercise privileges on other variants of the same aircraft 
type.

2.6.7 The qualifying requirements for the inclusion on further types in the Aircraft Rating subsequent 
to the first are given in paragraph 2.8.

2.6.8 The licence cannot be issued without the inclusion in the aircraft rating of at least one aircraft 
type, either in Group 1 or Group 2.

2.6.9 Instrument Rating - A pilot may not exercise the privileges of his Instrument Rating unless he 
has, within the preceding thirteen (13) months, passed an Instrument flight test, and the appro-
priate Certificate of Test in the licence has been signed and dated by a DCA examiner or DCA 
authorised Instrument Rating Examiner.

2.6.10 Night Rating - The Night Rating is normally included in a professional pilot's licence on the ini-
tial grant of the licence, provided the experience requirements for night flying have been met. A 
Night Rating does not have to be renewed but the recent night flying requirements set out 
below must be satisfied before a pilot may exercise the privileges of the Night Rating :

2.6.11 The holder of a professional pilot's licence which includes a valid Instrument Rating may not fly 
an aircraft at night on which any passenger is carried unless the licence holder has, within the 
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preceding six (6) months, carried out as pilot in-command not less than five (5) take-offs and 
landings at night.

2.6.12 The holder of a professional pilot's licence, which does not include a valid Instrument Rating, 
may not fly an aeroplane at night on which any passenger is carried unless the licence holder 
has, within the preceding ninety (90) days, carried out as pilot-in-command not less than five 
(5) take-off and landings at night.

2.6.13 The Flying Instructor's and Assistant Flying Instructor's Ratings.

2.6.13.1 One of these ratings will be included in the licence if the holder wishes to give flying instruc-
tion and has qualified for the appropriate rating. 

2.6.13.2 The period of validity of the Certificate of Test is twenty-five (25) months for Flying Instructor
and twelve (12) months for AFI from the date of effect of the Certificate. The flight test must
be taken alternately on single and Multi-engine types of aircraft if both are specified in the
rating.

2.7 The Aircraft Rating Flight Test

2.7.1 Aircraft rating flight tests must be conducted by examiners authorised by the DCA to conduct 
such tests, and to sign the Certificate of Test (C of T) in respect of the Aircraft Rating. 

2.7.2 On application for grant of a professional pilot's licence the applicant should forward to the 
DCA with his licence application in the completed TRF. Provided that it is satisfactory and that 
other licensing requirements have been met, including the ground examination requirements in 
respect of the Aircraft Rating, the DCA will issue the licence with the type of aircraft upon which 
the flight test and associated ground examinations were passed entered in the Aircraft Rating, 
either in Part 1 and Part 2, as appropriate.  The Aircraft Rating C of T in respect of that type will 
be completed by the DCA with a date of effect as from the date on which the 'boxed' items in 
the form were satisfactorily completed.

2.7.3 Each of the items in the TRF must be satisfactorily completed within the six months immedi-
ately preceding the date of receipt in the DCA of the licence application.  The period for com-
pletion of the ground examination requirements is explained in preceding paragraph.

2.8 Inclusion of Further Types in the Aircraft Rating

2.8.1 To have further aircraft types included in the Aircraft Rating of the licence, the licence holder 
must:-

(a) with the exception concerning 'simple' aeroplane types, pass the Aircraft (Type) ex-
amination for the type of aircraft concerned;

(b) where the type includes systems or equipment listed are not included in any aircraft
type already entered in the rating, and upon which he has not previously been exam-
ined, pass the relevant Aircraft (General) papers;

(c) pass the Aircraft Rating flight test for the type concerned.

Note: ( i ) Certain types of single-engine aeroplanes with uncomplicated systems
and equipment may be classified by the DCA as being 'simple' types.  

( ii ) If the first type of aeroplane to be entered in the Aircraft Rating (A) is a
'simple' type, the applicant for the licence will be required to have passed the
Aircraft (General) and Aircraft (Type) examination papers in respect of that
type.  These examinations will not, however, have to be taken for the addition
of 'simple' types as second or subsequent types in the rating.  Applicants will,
in either case, be required to pass an Aircraft Rating flight test on the type,
conducted by an Authorised Examiner.

    ( iii ) No helicopters are classified as   'simple' types.
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2.8.2 Prospective applicants for inclusion of a multi-engine aircraft in the Aircraft Rating, where no 
such type has been included before, or where the applicant is not qualified as pilot of multi-
engine aircraft, should note that instruction on the type for purpose of its inclusion in the rating 
may only be given a person who holds a flying instructor's or assistant flying instructor's rating 
and who is qualified to give instruction on the type.

2.9 Expiry of C of T by a Period of More Than Five (5) Years

2.9.1 If a period of more than five (5) years has elapsed since the validity of the most recent C of T 
for the type of aircraft upon which the licence holder wishes to exercise the licence privileges, 
then before the C of T may be revalidated in respect of that type, an assessment of training 
and testing requirements must be obtained from the DCA.

3. This AIC supersedes AIC 05/90 dated 01 June 1990.

 

DATO’ IR KOK SOO CHON
         Director General
Department of Civil Aviation
              Malaysia.


